Valikko Sulje

Palvelut

Ortopedinen Osteopatia
Hoitotekniikoina käytetään mm. nikamakäsittelyä, mobilisaatiota, kuivaneulausta, triggerpistekäsittelyä, teippauksia, manipulaatioita, lihaskalvokäsittelyä ja hierontaa. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.

Nikamakäsittelyssä pyritään vaikuttamaan nikamien liikkeisiin toisiaan kohden. Nikamien kuuluu liikkua, jotta selkäranka toimii optimaalisesti ja on kivuton. Terve ranka ei myöskään vaadi jokapäiväistä rasitusta pysyäkseen kunnossa. Sen täytyy kestää jumiutumatta myös päivän- parin lepäily.

Usein esimerkiksi toimistotyöntekijöillä rintaranka ja kaularanka staattisoituvat, ja siihen auttaa mobilisointi. Mobilisointi kohdistuu rangan ligamenteille, nivelsiteille. Jos ne eivät saa sopivaa kuormitusta, ne jäykistyvät ja alkavat kipuilla.

Kuivaneulaus, länsimainen lähestyminen akupunktioon. Kuivaneulausta käytetään lähinnä triggerpisteiden, myofasciaalisten kiputilojen hoitoon. Lääketieteellinen akupunktio perustuu tutkittuun tietoon ja pisteet mukailevat hermojen kulkureittejä. Akupunktio on jo osana käypä hoitosuositusta esimerkiksi kroonisen alaselkäkivun ja tennis- ja golfkyynärpääkivun osalta. Akupunktion on todettu vaikuttavan kehon omaan kivunsäätelyyn siten, että se vapauttaa kipua lievittäviä hormoneja, sekä rauhoittaa hermostoa. Älä siis ihmettele, jos koet olosi väsyneeksi ja raukeaksi hoidon jälkeen. Akupunktiolla on pääsääntöisesti hyvä vaste päänsäryn, kroonisen alaselkäkivun, olkapääkivun ja erilaisten nivelrikkojen hoidossa.

Triggerpistekäsittely
Myofaskiaaliset triggerpisteet ovat luustolihaksissa tai kalvostossa sijaitsevia aktiivisia paikallisia kipupisteitä, jotka usein tuntuvat kovilta napeilta ja ovat tunnusteltaessa arkoja.

Triggeriä käsiteltäessä voi tuntua paikallista kipua, sekä heijastekipua tiettyyn kehonosaan. Käsiteltäessä pistettä kivun tulisi lopulta hävitä. Triggerpisteet aktivoituvat pääsääntöisesti lihasryhmissä, jotka ylläpitävät asentoja. Näitä kiputiloja on tutkittu ainakin 1800 luvulta lähtien, joten länsimaiseen selitysmalliin kuuluu, että triggeri aktivoituu mm. toistuvan yksipuolisen lihaksen käytöstä ja huonosta aineenvaihdunnasta kudoksessa. Triggerkäsittelyä voidaan tehdä erilaisilla tekniikoilla, riippuen paikasta ja potilaan senhetkisestä kiputuntemuksesta.

Kinesioteippausta voidaan käyttää kivunlievityksessä, aineenvaihdunnan parantamisessa ja liikkeen ohjaamisessa. Riippuen paikasta, myös nivelten liikettä pyritään ohjaamaan. Teippauksen ei ole tarkoitus olla kireä eikä teippaus itsessään ole tukeva. Kinesioteippauksessa vaikutetaan ihon kautta reseptoreihin, jotka vaikuttavat lihaskalvoihin ja nivelten liikkeeseen. Teipin käyttöikä on noin 3-9 päivää.

Manipulaatio
Manipulaatio on tarvittaessa tehtävä nopea impulssi, joka on kohdistettu tarkkaan tiettyyn niveleen. Manipulaatiota käytetään nivelten häiriötilanteissa, lukoissa.

Jos selässä on toimintahäiriö ns. lukko, manipulaatio vapauttaa rangan toimimaan välittömästi. Joissain tilanteissa tunne nivelessä voi olla noin vuorokauden, mutta se ei ole vaarallista. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen nivel voi jäädä immobiiliksi, jolloin sen liike täytyy palauttaa tai pitkäaikaisissa tulehduksissa tulehdusnesteet liimaavat nivelpintoja toisiinsa. Iskuvammoissa tai muissa paikallisissa verenpurkaumakohdissa veri liimaa kudoksia toisiinsa, joka voi johtaa nivelen toimimattomuuteen ja vaatii manipulaation. Tämä ilmenee isein paikallisena kiputilana.

Nivelen jatkuva lukittuminen ei ole terveen nivelen merkki, joten pelkkä manipulaatio yksin hoitokeinona ei ole riittävä. Kun hoitoon lisätään mobilisaatio, pehmytkudoskäsittely sekä kotihoito-ohjeet, tulokset ovat pitkäaikaisia.

Lihaskalvokäsittely ja hieronta
Pehmytkudoksia voidaan käsitellä monella tavalla, ja itse käytän lihaskalvojen kanssa erilaisia fasciarautoja ja kitkahierontaa

Fasciahierontaa, lihaskalvokäsittelyä voidaan tehdä pintapuolisesti, mutta usein tämäkin hoitomuoto yhdistetään muihin parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Hieronta toimii mm. lihasten palautumiseen, jännitystiloihin, aineenvaihdunnan lisäämiseen ja stressin vähentämiseen. Hieronta on tehokas tapa saada kehon luontaista liikkuvuutta takaisin. Käytän erilaisia otteita ja tyylini työskennellä on määrätietoinen, napakka ja lempeä.

Ultraäänitutkimus
Tarvittaessa asiakkaalle tehdään ultraäänikuvantamistutkimus. Esimerkiksi urheiluvammojen yhteydessä, tapaturman sattuessa tai pitkittyneissä kiputiloissa ultraäänikuvantaminen voi tuoda paljon lisätietoa.

Ultraääni ei läpäise luukudosta, mutta sillä näkyvät hyvin lihakset, ligamentit, hermot ja verisuonet. Ultraääni on myös ainoa kuvantamismalli, jolla voidaan kuvata dynaamisesti, liikkeen kanssa. Ultraäänikuvantaminen ei korvaa magneetti- tai röntgenkuvantamista, mikäli sinut on kuviin määrätty.

Ultraäänitutkimus on täysin kivuton toimenpide. Anturissa käytetään geeliä, jotta ultraääniaallot saavat kaiun kudoksista ja kuva syntyy. Geeli ei ärsytä ihoa. Ultraäänikuvantamisesta ei veloiteta erikseen, se kuuluu hoitohintaan.

Ortopedinen osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija, jonka tärkein tehtävä on löytää syy asiakkaan vaivoihin. Käytämme työssämme noin 800 länsimaisen lääketieteen kliinistä testiä. Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja tutkiminen. Tutkiminen sisältää esimerkiksi erilaisia liiketestejä, liikkuvuustestejä, neurologista testaamista, verenpaineen mittaamista, hengitysäänten tai verisuonten kuuntelua.

Osteopaatilla on laaja ymmärrys ihmisvartalon anatomiasta ja toiminnasta. Hän on perehtynyt keskus- ja ääreishermoston toimintaan ja käyttää työvälineenään kliinisiä neurologisia testejä, joiden avulla päästään tarkkaan diagnoosiin ja turvalliseen hoitoon. Ortopedisella osteopaatilla on myös radiologista tuntemusta, joten asiakkaan kannattaa ottaa kaikki kuvat vastaanotolle mukaan.

Osteopaatti hoitaa pehmeillä ja rauhallisilla liikkeillä. Hoidon tarkoitus on saada kehon liikelaajuudet palautettua, sekä lievitettyä kiputiloja. Manipulaatiossa tehdään tarkkaan kohdistettu impulssi haluttuun niveleen, joka on osteopaatin suorittamana turvallinen ja kivuton.